Dye or Die | Beda Suni

Dye or Die -mallisto on suunniteltu kampaamoista kerätyistä kemikaalien tahraamista pyyhkeistä. Mallisto pyrkii haastamaan estetiikkakäsitystämme korostamalla siinä käytetyn materiaalin ’virheitä’.

Idea mallistooni lähti Turun Porth Arthurissa, kun matkalla siskoni luokse pyörittelin mielessäni, millaista tekstiilijätettä syntyy liikkeissä, joiden ohi kuljin. Innostuin, kun kuvittelin mielessäni froteepyyhekangasta, johon hiusvärien kemikaalit ovat jättäneet kulumisen jälkiä ja värimuutoksia.

Mallisto pyrkii haastamaan estetiikkakäsitystämme korostamalla siinä käytetyn materiaalin ’virheitä’. Sekä meidän suunnittelijoina että kuluttajina tulisi haastaa omaa käsitystämme estetiikasta: yhteiskunnassamme tahrat ja kulumat pyritään kaikin keinoin piilottamaan ja pahimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että käyttökelpoisetkin vaatteet päätyvät jätteeksi ennen aikojaan.

Dye or Die – mallisto on 5-osainen kokonaisuus unisex-vaatteita. Mallisto on suunniteltu materiaalilähtöisesti, yksinkertaisia linjoja sävyttää tekstiilin kemikaalivärjäymät, sekä pyyhkeiden yhteen ompelusta syntyneet saumat epätavallisissa kohdissa. Dye or die- vaatteet on suunniteltu hänelle, joka haluaa tehdä vastuullisen kulutusvalinnan ja eettisestä pukeutumisesta hassuttelevaa ja kokeilevaa. 

Mitä jos vaate kertoisikin aiemman elämänsä tarinaa rohkeasti kaikkine virheinensä? Vastuullisuuden suhteen läpinäkyvyys, rehellisyys ja aitous ovat nyt vahvasti pinnalla, näitä asioita Beda Suni haluaa mallistollaan ilmaista. 

Beda Suni

Beda Suni on kestävään ja vastuulliseen suunnitteluun erikoistuva suunnittelija.
Haluan ymmärtää, että ympäristömme ei enää kestä niitä toimintatapoja, joilla olemme aiemmin sitä rasittaneet. Suunnittelijalla on tähän hyvin suuri vaikutus. Jos haluaa tehdä jotakin uutta, on ymmärrettävä sen ympäristövaikutukset ja kannettava vastuu tästä.

Beda keskittyy vaatesuunnitteluun ennemminkin ratkaisu- ja ongelmakeskeisesti, mikä puolestaan tarjoaa uudenlaisia haasteita. Materiaali- ja käyttäjälähtöisyys ovat vahvasti arvoissani suunnittelijana, tulevaisuuden ja tämän hetken suunnittelijoiden pitää tietää miten luodaan kestäviä ratkaisuja ja kenelle niitä luodaan, muuten ei kannata tehdä mitään. Haluan myös oppia kokeneemmilta sekä antaa oman, vilpittömän ja kiinnostuneen mieleni kehittää uusia ratkaisuja.

@ateljeebedasuni
bedahelena.design@gmail.com
+358 451279909

Kuva & video

Kansikuva: Kalle Kaltio @kaltio
Video: Niko Hirvimäki @frames.nh

suunnittelija Beda Suni